Beste weldoeners van onze missiehuizen in Scherbakty en Ust-Kamenogorsk in Kazachstan,

en beste leden van de Stichting Warm Hart voor Siberië,

Dit jaar was het een grote uitzondering dat we bijna tot begin november mochten genieten van mooie herfstdagen. Maar de winter viel des te abrupter in midden november en verraste ons meteen met temperaturen tot -35ºC! Gelukkig konden we onder deze omstandigheden voor enkele gezinnen direct kolen of stookolie bezorgen. Of het nu is in Scherbakty of Ust-Kamenogorsk, wekelijks kloppen rond de twintig personen aan onze missiedeur en vragen om levensnoodzakelijke levensmiddelen. Hoofdzakelijk zijn het alleenstaande moeders en oudere mensen.

Ook hebben de vele daklozen weer hun weg naar het missiehuis van Ust-Kamenogorsk gevonden. Met hun door vrieskou opgezwollen gezichten en dikke handen, zijn ze vaak dusdanig misvormt, dat het medelijden tot op het merg gaat. Desondanks zie je als missionaris naast hun lijdende ogen, vaak ook een milde blik. Ze spreken over het vele leed en de verachting die ze in de maatschappij ten deel valt. Om hun nood een beetje te lenigen, kunnen we voor hen twee keer per week een warme maaltijd koken en vers brood kopen. Nadat ze ook nog warme kleding hebben ontvangen, gaan ze weer huns weegs.

Hartelijk dank, beste weldoeners in Nederland, dat u ons het hele jaar door trouw dozen toestuurt met kleding, schoenen en vele andere nuttige dingen. U heeft er geen idee van hoe kostbaar ook de kinderkleding is, die u in de dozen stopt. De wondermooie gebreide dekens, truien, sokken, sjaals, handschoenen en mutsen verwarmen hier in het Oosten zowel klein als groot en maken hun blij. Een bijzondere dank gaat natuurlijk uit naar alle breisters.

In deze dagen helpen onze medewerkers ons voor 120 kinderen een kerstpakket klaar te maken. Dankzij uw inzet krijgt ieder kind een mooi gebreide trui, muts met sjaal en handschoenen. Daarbij nog een zacht knuffeldier of een speelgoedautootje, en ook wat zoets mag niet ontbreken. Het is als in een enorm gezin, waar de ouders proberen om ieder kind het passendste en mooiste te geven. Al kost het veel tijd om voor ieder kind een persoonlijk cadeau op naam te maken, het loont toch de moeite.

Iets heel belangrijks willen we u, beste weldoeners, nog zeggen. Allen waarover we hebben geschreven, ook de kinderen die geholpen werden, bidden echt trouw voor u, ook in het komende jaar!

In dankbaarheid voor uw trouwe vriendschap en weldadigheid wensen wij u samen met onze parochianen van ganser harte een gezegend Kerstfeest toe en Gods rijkste zegen voor het nieuwe jaar 2020.

 

Alle missionarissen in Scherbakty en Ust-Kamenogorsk